Jaunās tehnoloģijas ļauj būvēt labas ēkas par zemāku cenu

Mūsdienās būvniecības industrijā ienāk aizvien jaunas tehnoloģijas, kas dažādus procesus ļauj izpildīt precīzāk un efektīvāk. To izmantošana palīdz izvairīties no kļūdainiem aprēķiniem jau pirms būvniecības sākšanas un ietaupīt gan laiku, gan finanses, ko citādi tērētu pieļauto kļūdu labošanai.

Līdz šim nebijušas iespējas

Īpaši efektīvas inovācijas ir sastopamas projektēšanā. Arhitektiem tās ļauj ērti vizualizēt būvi pirms celtniecības sākšanas, izpildot arī nepieciešamos aprēķinus. Projektēšanā aizvien plašāk tiek izmantota tā saucamā BIM jeb būves informācijas modelēšanas (Building Information Modeling) tehnoloģija. Tā likta lietā gan ‘’Bonava Latvija’’ pērn pārdotā 131 mājokļa būvniecībā, gan arī visu 250 dzīvokļu, kas tiks pabeigti līdz šī gada nogalei, celtniecības procesā.

Parasti ar BIM saprot trīsdimensionālu projektēšanu, taču šī sistēma ir kas krietni vairāk. Tehnoloģijas iespējas ir plašas, tā ļauj precīzi plānot vajadzīgo materiālu daudzumu, noteikt un atdalīt atsevišķas darbu sfēras, kā arī savietot būvniecības dokumentus – rasējumus, detaļas, vides apstākļus un tehniskos noteikumus.

Sistēma palīdz novērst informācijas zudumu, projektu nododot no arhitektiem celtniekiem un tālāk ēkas īpašniekiem. Kopumā Latvijā BIM izmantošana ir vēl pirmsākumos, taču tā jau tagad ļauj laikus identificēt dažādas tehniskās kļūmes, ko vēlāk nevajadzēs labot būvlaukumā. Ieguvējs ir nekustamā īpašuma pircējs, kurš būvniecības procesu efektivizācijas rezultātā var iegādāties kvalitatīvu īpašumu par salīdzinoši zemāku cenu.

BIM_piemers2.jpg

Latvijas tirgus izaicinājumi

Latvijā, salīdzinot ar lielajām pasaules valstīm, ir pietiekami maza un elastīga ekonomika, kas inovācijas spēj ieviest un pielietot ātri. BIM izmantošanā ‘’Bonava Latvija’’ salīdzinoši īsā laikā ir apsteigusi citus ‘’Bonava Grupa’’ uzņēmumu. Mēs esam pilnveidojuši jau izstrādātas programmas un ieviesuši inovācijas, kuras izmanto grupas uzņēmumi visās astoņās valstīs, kur tie darbojas. ‘’Bonava Latvija’’ gadījumā ieviešanu atvieglo arī apstāklis, ka projektus realizējam paši no sākuma līdz pat beigām.

Latvijā pašiem savu arhitektūras un projektēšanas programmu izstrādāšana pagaidām ir vēl pirmsākumos, taču tas ir tikai laika jautājums. Pagaidām Latvijā trūkst kvalificētu speciālistu, kas spēj strādāt ar šādām programmām, un viņu sagatavošana ir augstskolu tuvākās nākotnes uzdevums. Latvijā arī likumdošana neparedz tādu projektu detalizāciju, kas vairs neļautu iztikt bez jauno tehnoloģiju pielietošanas. Tomēr BIM nav kvantu fizika, to var apgūt arī uzņēmumā, ja vien ir pamata zināšanas un vēlme.

Kavē ilgtermiņa skatījuma trūkums

Būtisks šķērslis jaunu tehnoloģiju attīstībai Latvijā ir augstās sākotnējās izmaksas. Skaidrs, ka jaunie risinājumi atmaksājas ilgākā laikā, tāpēc daudzi uzņēmumi, īpaši jau mazie, nevēlas ieguldīt resursus. Tomēr tās kompānijas, kas vēlas nākotnē būt konkurētspējīgas, no šādām investīcijām nevarēs izvairīties. Konkurences rezultātā tehnoloģiju ieviešanas izmaksas pakāpeniski samazināsies, un inovatīvas programmas tiks izmantotas arvien plašāk.

Būvniecībā nākotne pieder digitalizācijai un procesu automatizācijai, un nepaies ilgs laiks, kad klienti paši uzņēmuma mājaslapā varēs izvēlēties materiālus un cenas bez saskaņošanas ar e-pastu palīdzību.

Autors ir nekustamā īpašuma attīstītājas kompānijas ‘’Bonava Latvija’’ ražošanas direktors Juris Ozoliņš.