Radoši padomi mājokļa sienu “atdzīvināšanai”

Lai padarītu mājokļa sienas košākas un dzīvīgākas, nav jāiet ilgos īstās un vienīgās gleznas meklējumos. Turklāt atrast tādu foto vai gleznu, uz ko neapniks skatīties katru dienu, arī nav vienkāršs uzdevums. Tādēļ arvien vairāk cilvēku izvēlas radošāku pieeju – atlasīt un ierāmēt dažādus attēlus vai plakātus, tādējādi interjeru padarot ne vien košāku, bet arī personalizētu. Pavisam vienkārši realizējamas idejas radošai sienu izrotāšanai sniedz Latvijā lielākais nekustamā īpašuma attīstītājs Bonava Latvija.

Kombinēt šķietami nesaderīgo

Mūsdienīgu interjeru veido ne vien mēbeles un telpaugi, bet arī radošas bilžu kompozīcijas pie sienām. Tie var būt dažādu izmēru rāmji viesistabā virs dīvāna, vienādu izmēru rāmju rinda virs darba galda, četru dažādu plakātu apkopojums vienā taisnstūra rāmī – kombinācijas var būt visdažādākās.

„Dekorējot sienas ar attēliem, izpausties var un drīkst ikviens. Ja sienu dekorācijas vēlaties veidot kā izteiksmīgu interjera dekoru, attēlu krāsu un izmēru izvēle ir teju neierobežota. Turpretim minimālisma cienītājiem attēlu krāsas ieteicams pielāgot mājoklī valdošajam tonim mēbelēs, tekstila dekoros un citos interjera elementos,” iesaka arhitekte Elīna Kreice, Bonava Latvija Plānošanas nodaļas vadītāja. „Ja runājam par rāmju izmēriem, tos izvēlieties atbilstoši dekorēšanai paredzētajai sienai – ja pie tās atrodas izmēros lielākas mēbeles, virs tām iederēsies attēlu kompozīcijas vismaz A4 lielumā. Sienas virs rakstāmgalda vai vienvietīgā atpūtas krēsla ieteicams rotāt ar neliela izmēra attēliem vienveidīgos toņos.”

Pielāgot savai personībai

Katram intereses un gaume ir citādāka, kas noteikti ietekmēs arī izvēlēto rāmju saturu. Apvienojot skaisto ar emocionālo, aizvien populārāki kļuvuši attēli ar iedvesmojošiem citātiem. Modē ir atgriezies arī 90. gadu trends – plakāti ar iemīļotāko filmu vai mūzikas albumu kadriem, kā arī komiksu titullapām, kas lieliski izskatīsies ierāmēti pieskaņos rāmjos. Klasiskāka stila piekritējiem piemēroti būs zīmējumi un attēli vienkrāsainos toņos, kas organiski papildinātu mājoklī dominējošās dekorāciju un mēbeļu krāsas.

Ja mājokļa iekārtojums veidots vintage stilā, melnbaltas vai sēpijas toņu fotogrāfijas radīs vēlamo retro noskaņu. Oriģinālus plakātus atradīsiet mazajos tirdziņos vai antīko lietu veikalos – kolorītākie „krāmu tirdziņi” regulāri tiek organizēti Avotu ielā un Spīķeru kvartālā, un mazos antīko preču veikalus atrast var teju uz katras ielas pilsētas centrā.

Smelties iedvesmu no citiem

Ja tomēr vēl nezināt, ko vēlaties redzēt uz sava mājokļa sienām, iesakām iedvesmu smelties no reāliem piemēriem internetā. Atliek vien ierakstīt pāris atslēgas vārdus, un atradīsiet visdažādākās kombinācijas radošām un jūsu vēlmēm pielāgotām sienu dekorācijām. Meklējot atslēgas vārdus angļu valodā, noteikti būs iespējams atrast vairāk rezultātu (piemēram, framing ideas, geometrical wall decor). Arī interjera veikalu mājaslapās bieži vien var atrast jau sagatavotus paraugus rāmīšu un attēlu izvietošanai, no kā gūt idejas savam izpildījumam.