Padomi telpaugu izvēlei mājoklī

Neskaitot tradicionālos interjera elementus, arī telpaugi var lieliski atsvaidzināt mājokļa iekārtojumu. „Telpaugi ne vien ieviesīs vizuālas pārmaiņas jūsu mājoklī un radīs tik ļoti gaidīto pavasara iestāšanās sajūtu, bet arī uzturēs telpā patīkamu mikroklimatu. Un mūsdienās augu piedāvājums ir tik daudzveidīgs, ka tos var piemērot jebkādam interjera stilam – no skandināvu minimālisma līdz pat greznam Art Deco,” stāsta Elīna Kreice, Latvijas vadošā nekustamā īpašuma attīstītāja Bonava Latvija Plānošanas nodaļas vadītāja.

Dzīvžogs un iekarināmie puķu grozi arī istabā

Ja vēlaties dzīvokļa lielāko istabu sadalīt divās vai pat vairākās zonās, izvēlētajā norobežošanas vietā novietojiet atvērta tipa plauktu, kur pamīšus izvietot dažādus augus. Tos izvietojiet tā, lai tie radītu vizuālu aizslietni. Uzņēmuma plānošanas nodaļas vadītāja skaidro, ka šāds dekoratīvais „dzīvžogs” organiski nodalīs nepieciešamo telpu, to nepiekraujot ar liekām mēbelēm vai aizslietņiem. Arī iekarināmie puķu grozi nav domāti vien privātmāju lieveņu dekorēšanai. Tajos var veiksmīgi iekarināt dekoratīvus puķu podus pie istabas logiem, kā arī jebkurā citā telpas daļā – tikai ņemiet vērā izvēlēto augu vajadzību pēc dienas gaismas!

Lieli augi mazās telpās

Ja esat izvēlējies mājokli papildināt ar lielāku palmu vai līdzvērtīga izmēra zaļumiem, tos novietojiet uz grīdas vai neliela paaugstinājuma kādā tukšākā laukumā. Šādi augi, iestādīti gaišos vai interjera krāsām piemērotos podiņos, telpu padarīs plašāku, vienlaikus piešķirot interesanta un pārdomāta iekārtojuma sajūtu. Turklāt veikali piedāvā arvien apjomīgākas lielo telpaugu un pat dekoratīvo koku izvēles iespējas, piemēram, Eiropas olīvkokus vai tropiskos augļu kokus. Arī palmas, dekoratīvie krūmāji un dažādi lielziedu telpaugi piešķirs dzīvīgumu jūsu mājoklim.

Iestādīt radoši

Atcerieties, ka augi nav jāstāda vien dekoratīvajos podiņos. Ne vienā vien mājoklī vai bērnības lauku mājās var atrast daudzus dārgumus, ja vien zina, ko meklē. Ja vēlaties mājoklim piešķirt rotaļīgāku atmosfēru, E. Kreice iesaka augus iestādīt neparastos traukos, piemēram, antīkā tējkannā, koka lādītē vai pat stikla akvārijos. Tikai pārliecinieties, ka izvēlētais podiņš ir augam piemērots. Ir nepieciešama vieta auga saknēm, lai tās varētu elpot, un tajās nedrīkst uzkrāties liekais ūdens, lai tās nebojātos. Savukārt, ja podiņu jau esiet paspējuši iegādāties, to var radoši apstrādāt ar dekoratīvo kreppapīru, avīžu lapām un pat nošu burtnīcām.