Labākai lietotāja pieredzei lūdzam izmantot kādu citu interneta pārlūku

Zaļās enerģijas izmantošanu

01.07.2021, 09:53

Ar mērķi samazināt oglekļa dioksīda izmešu apjomu un uzlabot klimata kvalitāti, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju attīstītājs „Bonava Latvija” turpmāk savos būvlaukumos izmantos tikai elektroenerģiju, kas iegūta no atjaunojamiem resursiem, paredz ar uzņēmumu AS „Latvenergo” noslēgtais līgums. Zaļās enerģijas sertifikāta Powered by Green iegūšana ir svarīgs solis pretī attīstītāja iecerei līdz 2030. gadam samazināt savu radīto tiešo emisiju apjomu par 50%.

Noslēgtais līgums ar AS „Latvenergo” paredz zaļās enerģijas izmantošanu visos Bonava būvobjektos Latvijā, turklāt izsniegtais sertifikāts „Powered by Green” apliecina, ka iepirktā elektroenerģija ir iegūta no pilnībā atjaunīgiem dabas resursiem – ūdens, biomasas un vēja. Ņemot vērā Bonava Latvija attīstības tempus, līdz ar to arī patērātās elektroenerģijas apjomu, kas pēdējo divu gadu pieaudzis vairāk nekā divas reizes, 2020. gadā sasniedzot 746,326 kilovatstundas, pāreja uz zaļās enerģijas izmantošanu ir nozīmīgs un nepieciešams lēmums ekoloģiskās pēdas nospieduma samazināšanā. Kopumā attīstītājam 2021. gadā būvniecības stadijā ir seši dzīvojamo ēku projekti ar aptuveni 1000 dzīvokļiem.

„Mums kā uzņēmumam ir svarīgi, lai mūsu radītie mājokļi būtu ne tikai funkcionāli, ērti un videi draudzīgi, bet arī lai to būvniecība būtu veikta, nodarot pēc iespējas mazāku kaitējumu dabai. Pārejot uz zaļās enerģijas izmantošanu, arī mūsu klienti varēs būt droši, ka iegādājas tādu mājokli, kura radīšanā izmantota videi maksimāli saudzējoša pieeja. Man ir patiess prieks un lepnums, ka Latvijā šādu līgumu par zaļās enerģijas izmantošanu esam jau noslēguši,” norāda Bonava Latvija valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš, paužot apņēmību līdz šī gada beigām īstenot pāreju uz zaļās enerģijas izmantošanu būvlaukumos arī attīstītāja pārstāvniecībās Igaunijā un Lietuvā.

Latvenergo Korporatīvo klientu daļas vadītājs Didzis Zālītis: Latvenergo un Bonava Latvija sadarbība sākās pirms pieciem gadiem, un šajā laikā esam viens otru labi iepazinuši, un ir izveidojušās ļoti koleģiālas attiecības. Ar zaļās enerģijas izvēli Bonava Latvija demonstrē ilgtspējīgu attieksmi pret klientiem un savu biznesu. Latvenergo zaļās enerģētikas jomā ir lielākais Baltijā un saviem klientiem spēj nodrošināt 100% videi draudzīgi saražotu elektroenerģiju, ko sniedz mūsu trīs Daugavas hidroelektrostacijas. Mēs strādājam, lai palielinātu jaunu un modernu atjaunīgo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu, kas sekmēs gan mūsu, gan arī klientu videi draudzīgu saimniekošanu nākotnē.”

Zaļās enerģijas izmantošana ir ne tikai viens no veidiem, ka paaugstināt uzņēmuma energoefektivitāti, bet arī iespēja līdzdarboties ilgtspējīgas klimata politikas veidošanā. Mājokļu attīstītājs „Bonava” 2019. gadā pievienojās starptautiskajai Science Based Target iniciatīvai, apliecinot gatavību savā darbībā īstenot klimata pārmaiņu pamatnostādnes, kas vērstas uz siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisiju apjoma kontroli un samazināšanu. Pievienošanās iniciatīvai ir daļa no uzņēmuma ilgtspējīgas attīstības programmas, iestājoties par Apvienoto Nāciju Organizācijas ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Par “Bonava Latvija”

“Bonava Latvija” ir lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Latvijā, kura mātes uzņēmums “Bonava” ir vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. “Bonava” rada mājas un apkaimes kopš aizvadītā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Pašlaik uzņēmumā strādā 2300 darbinieki, un tas ir pārstāvēts Vācijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Sanktpēterburgā, Igaunijā, Lietuvā un Latvijā, 2020. gadā sasniedzot apgrozījumu 17 miljardu Zviedrijas kronu apmērā. “Bonava” akcijas tiek kotētas “Nasdaq” biržā Stokholmā. Vairāk par “Bonava”: www.bonava.lv.

Papildu informācija:

Edgars Butāns

Komunikācijas speciālists

E-pasts: edgars.butans@bonava.com

Tālr.nr.: +371 29837421