Labākai lietotāja pieredzei lūdzam izmantot kādu citu interneta pārlūku

Pirmreizējā tirgū pilnībā pabeigto vidējas klases dzīvokļu skaits samazinājies uz pusi

10.11.2022, 10:55

Saskaņā ar nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas “Colliers” oktobra datiem šobrīd Rīgā un Pierīgā pirmreizējā tirgū pieejami vairs tikai 140 pilnībā pabeigti vidējās klases dzīvokļi. Tas ir tieši divas reizes mazāk nekā šī gada jūnijā, kad pirmreizējā tirgū bija pieejami 280 pilnībā pabeigti dzīvokļi vidējās klases segmentā. Tiesa, situāciju drīzumā varētu mainīt vairāku lielo projektu pabeigšana un jaunu pabeigtu mājokļu iepludināšana tirgū.

Lai arī, salīdzinot ar 2021. gadu, šogad jauno mājokļu iegādes darījumu temps pirmreizējā tirgū ir samazinājies, tas nav traucējis pēdējā ceturksnī būtiski samazināt arī piedāvājumu pilnībā pabeigto vidējās klases mājokļu segmentā. Ja vēl jūnijā pirmreizējā tirgū bija pieejami 280 vidējās klases dzīvokļi, pašlaik tādu ir vairs tikai 140. “Līdz šim 2022. gadā ekspluatācijā nodoti projekti, kuros lielākā daļa dzīvokļu pārdoti jau būvniecības stadijā. Tā kā tirgū valda pabeigtu jauno dzīvokļu trūkums, arī būvniecības laikā nepārdotie dzīvokļi ātri atrod jaunus saimniekus. Tādējādi pabeigto vidējās klases dzīvokļu skaits tirgū saglabājas neliels,” norāda “Colliers” Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa

Vienlaikus šī gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, par 26% palielinājies būvniecības stadijā esošo un rezervācijai pieejamo dzīvokļu skaits vidējās klases segmentā (no 982 dzīvokļiem jūnijā līdz 1237 dzīvokļiem oktobrī). Tas savukārt palielina cerības, ka, saglabājoties pašreizējam dzīvokļu rezervācijas tempam un nekustamo īpašumu attīstītājiem nododot ekspluatācijā gandrīz pabeigtos jauno mājokļu projektus, drīzumā varētu nedaudz palielināties arī pirmreizējā tirgū pieejamo gatavo vidējās klases mājokļu īpatsvars. Piemēram, vadošais mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” tuvākā mēneša laikā vien plāno nodot ekspluatācijā piecas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas – divas Imantā projektā “Vertikāles”, divas Dreiliņos projektā “Dreilinga mājas” un vienu jaunajā projektā Teikā, Ropažu ielā.

“Mūsu uzņēmumā gada nogale jau vēsturiski ir viens no saspringtākajiem periodiem, jo tas nereti sakrīt ar mūsu attīstīto projektu beigu fāzi. Arī šogad novembrī un decembrī plānojam pabeigt un nodot ekspluatācijā vairākas daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas dažādās Rīgas un Pierīgas apkaimēs. Un, lai arī lielākā daļa no mājokļiem ir jau izpārdoti vēl būvniecības stadijā, paredzam, ka tuvākajā laikā pārdošanā varētu nonākt arī vairāki desmiti jaunu, pilnībā pabeigtu dzīvokļu, kuros būs iespējams ievākties uzreiz pēc to iegādes,” norāda “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Saskaņā ar “Colliers” datiem kopumā pirmreizējā tirgū (ekonomiskajā, vidējā, biznesa un premium klases segmentā) Rīgā un Pierīgā pašlaik pieejami aptuveni 2680 dzīvokļu, no kuriem 830 ir pilnībā pabeigti, savukārt vairāk nekā 1850 – būvniecības stadijā. Vēl vairāk nekā 1730 būvniecības stadijā esošu dzīvokļu savus saimniekus jau ir atraduši. Pie nosacījuma, ja saglabātos pēdējo 12 mēnešu vidējais pārdošanas temps, būtu nepieciešams nedaudz mazāk par diviem gadiem, lai iztirgotu šobrīd pabeigtos un būvniecības stadijā esošos dzīvokļus.