“Bonava Latvija” visus jaunos projektus aprīkos ar saules paneļiem, kas līdz 10% samazinās rēķinus par elektrību

14.09.2022, 13:52

Vadošais mājokļu attīstītājs “Bonava Latvija” turpmāk visus savus topošos projektus aprīkos ar saules paneļu tehnoloģijām. Šāds lēmums pieņemts ar mērķi mazināt ietekmi uz aizvien pieaugošajām elektroenerģijas izmaksām, un tā ir daļa no uzņēmuma ilgtspējīgas attīstības stratēģijas.

“Laikā, kad elektroenerģijas biržas cenas sasniedz aizvien jaunus rekordus, kopā ar citu energoresursu izmaksām un augsto inflāciju radot būtisku ietekmi uz iedzīvotāju labklājību, ir svarīgi meklēt veidus, kā šo izmaksu slogu mazināt. Ņemot to vērā, esam nolēmuši turpmāk visos jaunajos projektos, ko attīstīsim, uzstādīt saules paneļus, kas ēku iedzīvotājiem daļēji kompensēs elektroenerģijas cenu pieaugumu,” stāsta “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Topošās daudzdzīvokļu ēkas plānots aprīkot ar saules paneļu sistēmām ar ražošanas jaudu līdz 11,1 kW, tādējādi nosedzot aptuveni līdz 10% no ēkas kopējā elektroenerģijas patēriņa. “Ja paskatāmies gada griezumā, būtībā paneļu iekārtas katram ēkas iedzīvotājam kompensēs vidēji viena mēneša elektroenerģijas izmaksas, savukārt desmit gadu griezumā tiks kompensēts vidēji vesela gada patēriņš,” skaidro Kļaviņš.

“Pēdējā gada laikā elektroenerģijas pašražošana no saules paneļiem ir piedzīvojusi nepieredzētu izaugsmi. Absolūti lielākā daļa līdz šim realizēto saules enerģijas projektu ir ieviesti privātmāju sektorā, bet daudzdzīvokļu dzīvojamo māju segmentā ir ārkārtīgi liels, neapgūts potenciāls. Tādēļ prieks, ka ir attīstītāji, kas rāda priekšzīmi un sper šo soli, palīdzot plašākam iedzīvotāju lokam samazināt rēķinus un lietot tīru, pašģenerētu elektroenerģiju ikdienā,“ saka energouzņēmuma Enefit valdes priekšsēdētājs Krists Mertens.

No pašreiz plānošanas un būvniecības stadijā esošajiem “Bonava Latvija” projektiem saules paneļu tehnoloģijas tiks ierīkotas Ķengaragā topošajās Blūmendāles mājās, Ziepniekkalnā topošajās Pīlādžu mājās, Mežciemā topošajās Čiekuru mājās, Krasta kvartāla topošajā ēkā Grēdu ielā 15 un jauno mājokļu projektā Teikā, Ropažu ielā 16. Savukārt tajos projektos, kuros plānošanas un būvniecības aktīvā fāze jau noslēgusies, tiks meklētas iespējas, kā paneļu iekārtas pilnībā vai daļēji ieviest, izstrādājot atsevišķu būvniecības dokumentāciju. Atjaunojamās enerģijas risinājumu izmantošana “Bonava Latvija” radīto ēku uzturēšanā ir arī daļa no uzņēmuma ilgtspējīgas attīstības stratēģijas.

Apliecinot gatavību savā darbībā īstenot klimata pārmaiņu pamatnostādnes, kas vērstas uz siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju apjoma kontroli un samazināšanu, “Bonava Latvija” 2019. gadā pievienojās starptautiskajai iniciatīvai Science Based Targets. Tā ir Pasaules Dabas Fonda (World Wide Fund for Nature), Pasaules Resursu institūta (World Resources Institute), organizācijas CDP (Carbon Disclosure Project) un ANO Globālā līguma kustības (United Nations Global Compact) 2015. gadā izveidota nevalstisko organizāciju apvienība, kuras uzdevums ir palīdzēt uzņēmumiem izvirzīt izmērāmus un klimatu ietekmējošus mērķus, lai saskaņā ar Parīzes nolīgumu pārskatāmā nākotnē ierobežotu un samazinātu globālo vidējās temparatūras pieaugumu.