Labākai lietotāja pieredzei lūdzam izmantot kādu citu interneta pārlūku

Pētījums: vairāk nekā 40% rīdzinieku nav apmierināti ar savu īres mājokli

26.04.2023, 08:57

41% rīdzinieku un Pierīgas iedzīvotāju, kuri šobrīd īrē dzīvokli, nav apmierināti ar savu mājokli, liecina nekustamo īpašumu attīstītāja “Bonava Latvija” veiktās aptaujas* rezultāti. Kā galvenie neapmierinātības iemesli minēti ēku zemā energoefektivitāte un augstās apkures izmaksas (31%), kosmētiskā remonta trūkums (30%) un novecojis dzīvokļa iekārtojums, t. sk. sadzīves tehnika (27%).

Atbildot uz jautājumu par to, kādi pakalpojumi vai aprīkojums būtu svarīgs īrētajā dzīvoklī, respondenti visbiežāk atzīmē nepieciešamību pēc energoefektīvas ēkas ar paredzamām un zemām apkures izmaksām (62%). Savukārt 54% aptaujāto būtu svarīgi, lai īres mājoklī ir pilnībā iekārtota virtuve un vannasistaba ar nepieciešamo sadzīves tehniku (ledusskapi, trauku mazgājamo mašīnu, cepeškrāsni, tvaika nosūcēju, veļasmašīnu u. c.). Ne mazāk svarīga ir autostāvvieta pie ēkas (47%), kā arī apkaime ar attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru un pieejamiem pakalpojumu objektiem – bērnudārziem, veikaliem, kafejnīcām, sporta zālēm, frizētavām (45%). 

“Redzam, ka pieprasījums pēc īres mājokļiem Rīgā ir liels, jo mūsdienās arvien vairāk cilvēku, īpaši jaunieši, izvēlas fleksiblu dzīvesveidu, cieši nepiesaistītu kādai konkrētai vietai vai pat reģionam. Šie cilvēkiem ir svarīgi ātri un vienkārši mainīt dzīvesvietu, pielāgojoties tā brīža dzīves situācijai un finansiālajām iespējām. Vienlaikus dzīvojamais fonds galvaspilsētā lielākoties ir novecojis un nerenovēts, ar zemu energoefektivitāti, līdz ar to neapmierinātība ar īres mājokļiem ir pamatota,” norāda “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Saskaņā ar aptaujas datiem jauniešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem biežāk nekā citām vecuma grupām ir svarīga iespēja dzīvot mēbelētā dzīvoklī (52%) un apkaimē ar attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru un pieejamiem pakalpojumu objektiem (59%). Būtiski ir arī elastīgi un saprotami īres līguma nosacījumi (48%), kā arī atļauja mājoklī turēt mājdzīvniekus (55%).

Vispieprasītākie īres tirgū ir divistabu dzīvokļi – tajos vēlētos dzīvot 53% respondentu, galvenokārt jaunieši vecumā no 18–29 gadiem, kuri izvēlētos mēbelētu mājokli. Savukārt ģimenes ar bērniem biežāk izvēlētos nemēbelētu trīs istabu vai plašāku dzīvokli. Svarīga ir arī ēkas atrašanās vieta: visbiežāk cilvēki izvēlētos mikrorajonu, kurā jau šobrīd dzīvo un kurš ir iepazīts, savukārt aptuveni trešdaļa respondentu norāda, ka ēkas atrašanās vieta nav būtiska. 

“Arī savā pusē redzam, ka trīs un vairāk istabu dzīvokļus pārsvarā izvēlas ģimenes ar bērniem, savukārt divu istabu dzīvokļus – jaunie speciālisti vai pāri, kuriem bērni jau ir izauguši un uzsākuši patstāvīgu dzīvi. Tomēr neatkarīgi no istabu skaita vissvarīgākais faktors, kas rūp cilvēkiem, ir mājokļa funkcionalitāte un pārdomāts telpu plānojums. Neviens vairs nevēlas maksāt par liekiem kvadrātmetriem, kuri netiek pilnībā izmantoti. Piemēram, mūsdienās cilvēki drīzāk dod priekšroku kompaktām, nevis pārlieku plašām guļamistabām dzīvokļos,” novērojumos dalās Ekša.

Lai nodrošinātu iespēju izbaudīt jauno mājokļu priekšrocības vēl plašākam iedzīvotāju skaitam, tajā skaitā cilvēkiem, kuri vēl nav pieņēmuši lēmumu par sava dzīvokļa iegādi, “Bonava Latvija” jau šī gada vasarā nodos pirmo tikai īrei paredzētu daudzdzīvokļu ēku. Deviņu stāvu īres nams atradīsies projektā “Krasta kvartāls”, Grēdu ielā 17, un tajā būs pieejami 96 moderni un funkcionāli divu un trīs istabu dzīvokļi platībā no 34 līdz 62 kvadrātmetriem. Visi īres dzīvokļi būs pieejami ar jau iebūvētu virtuvi un visu nepieciešamo santehniku, turklāt topošie īrnieki atbilstoši savām vajadzībām varēs izvēlēties nemēbelētus vai pilnībā mēbelētus dzīvokļus. Īres namu plānots nodot ekspluatācijā šī gada vasarā, un pirmie īrnieki tajā varētu ievākties vasaras beigās vai rudens sākumā.

* Aptauju “Mājokļu izpēte” veicis “Snapshots” 2022. gada decembrī un 2023. gada janvārī, aptaujājot 711 dzīvokļu iemītniekus 18–74 gadu vecumā, kuri dzīvo Rīgā un Pierīgā.