"Bonava Latvija" sāk sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fondu - turpmāk jaunajām ģimenēm iegādāties mājokli būs izdevīgāk

14.05.2024, 13:35

“Bonava Latvija” uzsāk līdz šim jauno projektu attīstītāju vidū nebijušu sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fondu: turpmāk Latvijas Goda ģimenēm – daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti – būs iespēja saņemt atlaidi 5 000 eiro apmērā, iegādājoties dzīvokli kādā no gatavajiem vai būvniecības stadijā esošajiem daudzdzīvokļu namiem.

“Dzīvokļa iegāde bieži vien notiek brīdī, kad ģimenē ienāk mazulis un rodas pamatota vajadzība pašiem pēc sava, plašāka mājokļa. Saskaroties ar dzīves dārdzības pieaugumu un strauji augošajām banku procentu likmēm, daudzi lēmumu par īpašuma iegādi ir atlikuši uz nenoteiktu laiku. Piedāvājot iegādāties mājokli par zemāku cenu, mēs atvieglosim daudzbērnu ģimeņu un ģimeņu, kurās aug bērni ar invaliditāti, finansiālo slogu,” stāsta “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Viņš arī skaidro, ka statistika ir visai skaudra – 2023. gada “Eurostat” apkopotie dati liecina, ka 40% mājsaimniecību Latvijā dzīvo pārapdzīvotos mājokļos, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.[1] “Nākot pretī daudzbērnu ģimenēm, varam aktualizēt mājokļu trūkuma problēmu un no savas puses rūpēties, lai mazinātu pārapdzīvotību mājsaimniecībās un radītu iespēju aizvien vairāk ģimenēm dzīvot mūsdienīgos, energoefektīvos mājokļos,” secina M. Kļaviņš.

“Mājas ir vieta,  kur esam kopā, atpūšamies, gūstam neaizmirstamas emocijas un veidojam pasaules uzskatus saviem bērniem. Mājokļa iegāde ir viens no nozīmīgākajiem soļiem ģimenes dzīvē, tomēr mājokļu pieejamības un iegādes jautājums daudzām ģimenēm nebūt nav tik vienkāršs. Esam patiesi priecīgi, ka Latvijas Goda ģimene programmas dalībnieku pulkam pievienojas nekustamo īpašumu attīstītājs, sniedzot arvien daudzveidīgāku  piedāvājumu klāstu apliecības īpašniekiem,” atzīmē Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Ģimenes, uzrādot derīgu apliecību “Goda ģimene” (3+ Ģimenes karte) un personu apliecinošu dokumentu, saņems 5 000 eiro atlaidi no dzīvokļa sākumcenas kādā no “Bonava Latvija” jau tapušajiem vai būvniecības stadijā esošajiem jaunajiem projektiem. Ar to gan nebūs iespējams segt pirmās iemaksas izdevumus. Katra ģimene atlaidi varēs iegūt vienu reizi, turklāt tā summēsies ar citiem īpašajiem piedāvājumiem, dāvanām atlaidēm, kas pirkšanas brīdī mājoklim būs piemērotas.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā statistika 2023. gada nogalē liecina, ka no kopumā 831,4 tūkstošiem privāto mājsaimniecību Latvijā ar trīs vai vairāk nepilngadīgiem bērniem ir 29,4 tūkst. jeb 3,5 %, savukārt no visām mājsaimniecībām, kurās dzīvo vismaz viens nepilngadīgs bērns, mājsaimniecības ar trīs vai vairāk bērniem ir 13,6 %. Tāpat secināts, ka visvairāk daudzbērnu ģimeņu dzīvo tieši Pierīgas reģionā, bet no valstspilsētām skaitliski seko Rīga.[2]

[1] Eurostat (2023). Overcrowding rate by age, sex and poverty status - total population - EU-SILC survey. Izgūts no: https://rb.gy/0zhaqn [skat. 09.05.2024.]

[2] Oficiālās statistikas portāls (2023).Sociālā iekļaušanās. Riska grupa: daudzbērnu un viena vecāka ģimenes. Latvijas oficiālā statistika. Izgūts no: https://rb.gy/tl3bka [skat. 09.05.2024.]