Daudz laimes Jaunajā gadā

“Daudz laimes jaunajā gadā!” – ierasti vēlēsim gadumijā. Bet kas Latvijas un citu Eiropas valstu iedzīvotājus dara laimīgus? Tas noskaidrots apjomīgā starptautiskā pētījumā “Laimes indekss”, ko veicis mājokļu attīstītājs “Bonava” un pētījumu aģentūra “Cliente”. Lielākā daļa jeb 23% Latvijas iedzīvotāju par būtiskāko laimes avotu uzskata emocionālo labsajūtu. Interesanti, ka to kā nozīmīgāko laimes avotu atzīmē arī citur Eiropā – Dānijā tie ir 42% iedzīvotāju, Somijā – 37%, Norvēģijā – 30% un Igaunijā – 20%. Tā domā arī mūsu kaimiņi Sanktpēterburgā Krievijā (22%). Savukārt Vācijā un Igaunijā iedzīvotāji (attiecīgi 20% un 18%) šo faktoru definējuši kā otru svarīgāko laimes sajūtu veicināšanā. Pavisam savādāk domā zviedri – viņu vērtējumā emocionālā labsajūta nav laimes avots.

Ekonomisko situāciju Latvijas iedzīvotāji (20%) ir minējuši kā otro nozīmīgāko laimes avotu, kam seko dzīvesvietas apkaime (19%), mājas (13%), ģimene (11%), veselība (9%), draugi (2%), darba un privātās dzīves līdzsvars (2%). Dānijā ekonomiskā situācija nav iedzīvotāju laimes avots, līdzīgās domās ir arī iedzīvotāji Zviedrijā, Norvēģijā un Somijā, kur ekonomiskās situācijas ietekme uz laimi tiek vērtēta vien 5-8% apmērā. Zviedrijā galvenais laimes avots ir ģimene (31%), Vācijā – veselība (20%).

Interesanti, ka visas valstis augstu vērtē mājas un dzīvesvietas apkaimes nozīmi laimes izjūtā. Dzīvesvietas apkaimei lielākā ietekme uz laimes izjūtu ir tieši Latvijā (19%), nozīmīgs laimes avots tas ir arī Igaunijai (15%), Vācijai un Dānijai (14% katrai). Savukārt mājām lielākā ietekme uz iedzīvotāju laimi ir Norvēģijā (19%), kam seko Latvija (13%). Lai būtu laimīgi savā dzīvesvietā, kā būtiskāko Latvijas iedzīvotāji norādījuši drošību (88%), veikalu tuvumu (81%), sabiedriskā transporta pieejamību (78%), apzaļumotu teritoriju tuvumu (78%), kā arī labas attiecības ar kaimiņiem (72%).

“Mājas jau no seniem laikiem ir bijušas Latvijas iedzīvotāju spēka avots un komforta zona. Tur pavadām daudz laika, atjaunojam enerģiju. Tādēļ nepārsteidz, ka tieši mājvieta un apkārtējā vide lielā mērā nosaka mūsu dzīves kvalitāti un paaugstina laimes sajūtu. Kā vadošais mājokļu attīstīstītājs Latvijā apzināmies, ka varam būtiski ietekmēt iedzīvotāju laimes izjūtu. Ar “Laimes indeksa” pētījuma palīdzību uzzinām, kas cilvēkus dara laimīgus viņu mājvietā, un attiecīgi ar rūpību izstrādājam mājokļu projektus, kas atbilst iedzīvotāju vajadzībām. Lielu uzmanību veltām zaļo zonu attīstīšanai, bērnu rotaļu laukumu izveidei, lapeņu un sporta laukumu izveidei, lai cilvēkiem radītu arvien vairāk vietu kvalitatīvai kopā būšanai pilsētvidē – ar ģimeni, draugiem, domubiedriem vai kaimiņiem,” saka “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

.

Latvijas iedzīvotāji kopumā savu laimes izjūtu novērtējuši salīdzinoši augstu, laimes indeksam sasniedzot 70 no 100 punktiem. Arī pārējās Ziemeļeiropas valstīs iedzīvotāji personīgo laimes izjūtu vērtē līdzīgi kā Latvijas iedzīvotāji. Augstākais laimes rādītājs ir Somijai – 74 punkti, kam seko Dānija ar 73 punktiem, Zviedrija ar 71 punktu, Igaunija ar 70 punktiem un Norvēģija ar 68 punktiem. Vācijā un Sanktpēterburgā Krievijā iedzīvotājiem ir nedaudz zemāks laimes izjūtas novērtējums (66 no 100 punktiem).

“Bonava” pētījums “Laimes indekss” tika veikts šogad astoņās valstīs: Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Krievijā (Sanktpēterburgā), Igaunijā un Latvijā. Kopumā tika aptaujāti 8582 cilvēki (aptuveni 1000 katrā valstī).

“Bonava Latvija” attīsta, būvē un pārdod ekonomiskā segmenta un biznesa klases mājokļus Rīgā saskaņā ar augstākajiem skandināvu kvalitātes un funkcionalitātes standartiem. Attīstot projektus tādos galvaspilsētas mikrorajonos kā Purvciems, Teika, Ķengarags, Šampēteris, Rīgas klusais centrs un Krasta ielas rajons, “Bonava Latvija” nodrošina mūsdienīgu un Rīgas iedzīvotājiem pieejamu alternatīvu novecojušajam dzīvojamajam fondam. Kopumā 2019. gadā būvniecības stadijā ir 705 dzīvokļi septiņos “Bonava Latvija” projektos, no kuriem līdz gada nogalei plānots pabeigt 475 dzīvokļu būvniecību.

Par “Bonava Latvija”

“Bonava Latvija” ir lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Latvijā, kura mātes uzņēmums “Bonava” ir vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. “Bonava” rada mājas un apkaimes kopš aizvadītā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Pašlaik uzņēmumā strādā 2100 darbinieki, un tas ir pārstāvēts Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Igaunijā un Latvijā, 2018. gadā sasniedzot pārdošanas rezultātus 14 miljardu Zviedrijas kronu apmērā. “Bonava” akcijas tiek kotētas “Nasdaq” biržā Stokholmā. Vairāk par “Bonava”: www.bonava.lv.

Papildu informācija:

Līva Augustāne