Globālā sasilšana

“Bonava” kā pirmais dzīvojamo ēku attīstītājs Ziemeļeiropā iesaistās “Zinātnē balstītu mērķu” (Science Based Targets) iniciatīvā. Tās dalībnieki – uzņēmumi no visas pasaules – apņemas veikt izmaiņas savā darbībā, lai samazinātu siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu apjomu, tādējādi palīdzot sasniegt iniciatīvas mērķi – ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija. Pievienojoties šai iniciatīvai, “Bonava” ir apņēmusies būtiski – par 50% – samazināt kompānijas tiešo un netiešo ietekmi uz vidi.

“Klimats cilvēcei ir svarīgs jautājums, un mēs to uzņēmumā “Bonava” uztveram ārkārtīgi nopietni, tāpēc turpmākajai desmitgadei mēs uzstādām ambiciozus mērķus. Ilgtspējīga un rentabla mājokļu attīstīšana pieprasa būtiskas izmaiņas, un mēs šim izaicinājumam esam pilnībā gatavi,” norāda “Bonava” prezidents Joahims Halengrens (Joachim Hallengren).

“Klimata izmaiņas un to radītās sekas ir aktuālas arī Latvijai – ikviens iedzīvotājs visticamāk ir novērojis, ka klimata pārmaiņas norit jau daudzus gadus, un, kā atzīst zinātnieki, šis process paātrinās. Tāpēc ir būtiski mainīt paradumus tagad un to darīt visiem – gan uzņēmumiem, gan iedzīvotājiem. Arī mēs Latvijā varam paveikt nozīmīgas lietas, lai ierobežotu globālo sasilšanu. Mēs kā Latvijā vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs apņemamies būt par paraugu, Latvijā īstenojot apņemšanās, kuras izteicis mūsu mātes uzņēmums “Bonava” “Zinātnē balstītu mērķu” iniciatīvas ietvaros,” saka “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Pēdējo divu gadu laikā “Bonava” ir pētījusi savu tiešo un netiešo ietekmi uz klimatu un to, kādas izmaiņas savā darbībā kompānija var veikt, lai sasniegtu ilgtspējīgu mājokļu būvniecību. Attiecīgi “Bonava” ir apņēmusies vairākas iniciatīvas, tajā skaitā attīstīt jaunas būvniecības metodes, izvērtēt būvniecībā izmantotos materiālus un rūpēties par ilgtspējīgu zemes izmantošanu, kā arī pāriet uz atjaunojamo enerģiju un degvielu.

“Zinātnē balstītu mērķu” iniciatīva ir partnerība starp Oglekļa emisiju novērošanas projektu (CDP), Apvienoto Nāciju organizācijas Globālo līgumu (UNGC), Pasaules resursu institūtu (WRI) un Pasaules Dabas fondu. “Zinātnē balstītu mērķu” iniciatīva ir zinātniska metodoloģija, kas dod iespēju uzņēmumiem izstrādāt savu ietekmes uz vidi mazināšanas stratēģiju saskaņā ar zinātniski pamatotu redzējumu par to, kā sasniegt Parīzē parakstītā klimata pārmaiņām veltītā līguma mērķus. “Zinātnē balstītu mērķu” iniciatīva atbilst Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) rekomendācijām, kas nosaka ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5°C. Ar vēstules nosūtīšanu “Bonava” ir uzsākusi pieteikšanās procesu “Zinātniski pamatotu mērķu” iniciatīvai. Paredzams, ka apstiprinājums tiks saņemts 2020. gadā. Vairāk par “Bonava” ilgtspējības mērķiem lasiet šeit. Šobrīd “Zinātnē balstītu mērķu” iniciatīvai ir pievienojušies jau 714 uzņēmumi no visas pasaules.

Atgādinām, ka nedaudz vairāk kā pirms gada Klimata pārmaiņu starpvaldību padome publicēja ziņojumu “Globālā sasilšana par 1,5°C”, atklājot, ka ir nepieciešama steidzama rīcība, lai ierobežotu globālās sasilšanas radītās sekas.

“Bonava Latvija” attīsta, būvē un pārdod ekonomiskā segmenta un biznesa klases mājokļus Rīgā saskaņā ar augstākajiem skandināvu kvalitātes un funkcionalitātes standartiem. Attīstot projektus tādos galvaspilsētas mikrorajonos kā Purvciems, Teika, Ķengarags, Šampēteris, Rīgas klusais centrs un Krasta ielas rajons, “Bonava Latvija” nodrošina mūsdienīgu un Rīgas iedzīvotājiem pieejamu alternatīvu novecojušajam dzīvojamajam fondam. Kopumā 2019. gadā būvniecības stadijā ir 705 dzīvokļi septiņos “Bonava Latvija” projektos, no kuriem līdz gada nogalei plānots pabeigt 475 dzīvokļu būvniecību.

Par “Bonava Latvija”

“Bonava Latvija” ir lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Latvijā, kura mātes uzņēmums “Bonava” ir vadošais nekustamo īpašumu attīstītājs Ziemeļeiropā. “Bonava” rada mājas un apkaimes kopš aizvadītā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Pašlaik uzņēmumā strādā 2100 darbinieki, un tas ir pārstāvēts Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Igaunijā un Latvijā, 2018. gadā sasniedzot pārdošanas rezultātus 14 miljardu Zviedrijas kronu apmērā. “Bonava” akcijas tiek kotētas “Nasdaq” biržā Stokholmā. Vairāk par “Bonava”: www.bonava.lv.